| Kontakt | Lageplan | Drucken

Deutsches Dokumentationszentrum für Kunstgeschichte – Bildarchiv Foto Marburg
Philipps-Universität Marburg

Mittwoch, 1. Oktober 2014, 18:15 Uhr
Universität Bern, Hauptgebäude, Hochschulstrasse 4, HS 220 (West)

Flyer (pdf, 4.7 MB)

Flyer_Locher_final.pdf
2./3.10.2014  Einladung zum Symposium

Exploring Environmental Photography
Symposium, October 2–3, 2014

Universität Hauptgebäude, Hochschulstrasse 4, Raum 331 (West)

Flyer (pdf, 291KB)

Programm_e_15_09_2014.pdf
06.10.14 Vortragsreihe

Looted Art – Provenienzforschung am Museum
Eine Vortragsreihe der Abteilung Ältere Kunstgeschichte

Mo. 6. Okt. 2014, 18:15 Uhr
Problemfeld „Provenienz“ – Historische Kontexte und museale Fragestellungen
Dr. Annette Baumann, Provenienzforschung, Landeshauptstadt Hannover

Mo. 13. Okt. 2014, 18:15 Uhr
Looted Art und Restitution – Begriffsbestimmung, juristische Grundlagen, Umsetzung und aktuelle Entwicklungen
Markus H. Stötzel, Rechtsanwalt, Marburg

Mo. 10. Nov. 2014, 18:15 Uhr
Vom Verdachtsfall zur Provenienzbestimmung – Methoden und Instrumentarien der Provenienzforschung
Dr. Anja Heuß, Provenienzforscherin, Staatsgalerie Stuttgart

Mo. 24. Nov. 2014, 18:15 Uhr
„Due Diligence“ bei der Provenienz von Kulturgütern
Benno Widmer, Leiter der Abteilung Raubkunst, Bundesamt für Kultur, Bern

Ort: Universität Bern, Hauptgebäude, Hochschulstrasse 4, Audimax (HS 110)

Flyer (pdf, 1.0 MB)

Flyer_final_140825.pdf
05.06.14 Ankündigung

We are happy to announce that the website of the project “Reading the Inventory: The Possessions of the Portuguese Merchant-Banker Emmanuel Ximenez (1564-1632) in Antwerp” is now online: http://ximenez.unibe.ch

Conceived and edited by Christine Göttler (University of Bern) and Sarah Joan Moran (University of Bern/University of Antwerp), in collaboration with Sven Dupré (Max Planck Institute for the History of Science/Freie Universität Berlin), this website provides access to a complete transcription and translation of the 1617 probate inventory of the moveable goods belonging to Portuguese merchant-banker Emmanuel Ximenez and his wife Isabel da Vega in Antwerp. The translation of the inventory is accompanied by analytical essays written by twenty-one authors on various aspects of Ximenez’s possessions and the world of the Portuguese New Christian community in Antwerp to which he belonged. The possessions, collecting activities, and intellectual pursuits of Emmanuel Ximenez are presented within Antwerp's mercantile, artisanal, and learned cultures and within a larger network of cross-cultural commercial exchange.

Support for the website was provided by the University of Bern, a Marie Curie International Reintegration Grant (FP7 Marie Curie IRG, no. 256522, Christine Göttler, 2010-2014), and the Max Planck Institute for the History of Science, Berlin.

Call for Papers

International Conference
20th/21st/22nd/ and 23rd May 2015, ETH Zurich
Crisis: Art and Decision

Programmed by the Vereinigung der Kunsthistorikerinnen und Kunsthistoriker in der Schweiz (VKKS) in collaboration with the University of Bern and the ETH Zurich under the aegis of the Comité International de l’Histoire de l’Art (CIHA).

Proposals from all geographical and temporal areas of art history and related disciplines, which reflect on the theoretical potential or the concepts of critique and crisis, are welcome.

Call for papers (pdf, 242KB)

CIHA_conference_crisis_art_and_decision_cfp.pdf
KSL INFORMATIONEN

Seit September ist KSL als Notenverwaltungssystem produktiv. Wir bitten alle Studierenden sich für die jeweiligen Kurse in KSL anzumelden. Bei technischen Problemen und Fragen wenden Sie sich bitte an den KSL Support: support@vsl.unibe.ch.

Bitte beachten Sie auch die Termine zur Roadshow KSL unter http://www.vsl.unibe.ch/content/index_ger.html

Universität Bern | Institut für Kunstgeschichte | Hodlerstrasse 8 | 3011 Bern | Tel +41 31 631 47 41 | Fax +41 31 631 86 69