| Kontakt | Lageplan | Drucken

2015_Conference_Crisis_Program.pdf
Herbst 2014/
Frühjahr 2015
Forum Denkmalpflege: „Baudenkmale – MEHRwert“

Die Abteilung Architekturgeschichte und Denkmalpflege –  in Verbindung mit dem Bundesamts für Kultur sowie den Denkmalpflegeämtern von Kanton und Stadt Bern – lädt Sie herzlich zum Vortrags- und Diskussionsforum: „Baudenkmale – MEHRwert“ ein:

17.4.2015
Reuse, Reduce, Recycle – was bedeutet uns der historische
Baubestand? | Muck Petzet, München

Freitags 16:15–17:45h, Hauptgebäude Universität Bern, Hochschulstrasse 4, Raum 220

Der vierte Zyklus des Forum Denkmalpflege widmet sich dem Thema «Baudenkmale – MEHRwert: Das bauliche Erbe als Ressource» und will sich in regelmässiger Folge mit der Frage nach der gesellschaftlichen Stellung der Denkmalpflege in der Gegenwart beschäftigen.

Für alle weiteren Vorträge siehe den untenstehenden Link:

Flyer (pdf, 566KB)

Flyer_Forum_Denkmalpflege_2014.pdf
Call for Papers

International Conference
20th/21st/22nd/ and 23rd May 2015, ETH Zurich
Crisis: Art and Decision

Programmed by the Vereinigung der Kunsthistorikerinnen und Kunsthistoriker in der Schweiz (VKKS) in collaboration with the University of Bern and the ETH Zurich under the aegis of the Comité International de l’Histoire de l’Art (CIHA).

Proposals from all geographical and temporal areas of art history and related disciplines, which reflect on the theoretical potential or the concepts of critique and crisis, are welcome.

Call for papers (pdf, 242KB)

CIHA_conference_crisis_art_and_decision_cfp.pdf
09.-11.12.15 Internationale Konferenz

Spaces, Places and Times of Solitude in Late Medieval and Early Modern Europe
A Three-Day International and Interdisciplinary Conference
Universität Bern, 9–11 December 2015
Hallerstrasse 6, 205/203 and Foyer

Organized by Christine Göttler, University of Bern, in collaboration with Karl A. E. Enenkel, Westfälische Wilhelms-Universität, Münster

This conference asks about the construction, imagination and representation of the space of solitude in art, architecture, literature, church history and theology throughout the late medieval and early modern periods. It addresses, among other themes, the construction of ‘sacred solitude’ by various monastic orders; the literary and visual imagination of coenobitic or communal solitude; and the role of interiority and solitude in reform movements. Are there liturgical time periods specifically associated with solitude such as Lent and Easter? How was the space of prayer conceived of, imagined and represented in the late medieval and early modern European world? Other major questions concern the imagery and different forms of contemptus mundi and the role of early modern cultural criticism, including court criticism. From the 1300s onwards, solitude also became intrinsically connected with the space of aesthetic production (writing, drawing, painting). Topics discussed in the conference include discourses, practices, spaces, places and objects that shaped the construction of solitary selves in various societal environments and cultures.

Program_(pdf, 107KB)

Abstracts of Contributions (pdf, 238KB)

Solitude_abstracts of contributions_2015_0406.pdf
Solitude_conference program_2015_0406.pdf
KSL INFORMATIONEN

Seit September ist KSL als Notenverwaltungssystem produktiv. Wir bitten alle Studierenden sich für die jeweiligen Kurse in KSL anzumelden. Bei technischen Problemen und Fragen wenden Sie sich bitte an den KSL Support: support@vsl.unibe.ch.

Bitte beachten Sie auch die Termine zur Roadshow KSL unter http://www.vsl.unibe.ch/content/index_ger.html

Universität Bern | Institut für Kunstgeschichte | Hodlerstrasse 8 | 3011 Bern | Tel +41 31 631 47 41 | Fax +41 31 631 86 69